preskoči na sadržaj

Osnovna škola Frane Petrića Cres

Login
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Kalendar

Raspored školskog zvona

1.sat: 08:00-08:45
2.sat: 08:50-09:35
3.sat: 09:55-10:40
4.sat: 11:00-11:45
5.sat: 11:50-12:35
6.sat: 12:40-13:25

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 7. 2015.

Ukupno: 56417

Webmaster: Mateja Jurjako, prof.

CARNet

skole.hr

eLektire

aai

mzos

azoo

Cres

"Forsiraj sam sebe i bit ćeš iznenađen što sve možeš postići!"

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međunarodni dan djeteta obilježen i u našoj školi
Autor: Mladenka Kučić, 23. 11. 2017.

   Međunarodni dan djeteta obilježava se  20.11. kao obljetnica prihvaćanja dvaju  dokumenta Ujedinjenih naroda: Deklaracije o pravima djeteta (1959.) i Konvencije o pravima djeteta (1989.).

Ove godine Međunarodni dan djeteta, po drugi puta, obilježen  je  i u našoj školi.


Projekt je sadržavao sljedeće aktivnosti:

  • pisani literarni radovi na temu prava djece : 1.razred
  • izložba fotografija i plakata
  • u suradnji s udrugom „Ruta“ izrada cvjetova filcanjem : 1. razred 27. 9. te 5.a, 5.b i 6.a. dana  28.9. 2017.godine
  • izrada cvjetova od kartona 3.11.2017. u Društvu „Naša djeca“
  • prodaja cvjetova u humanitarne svrhe 11.11. 2017. godine
  • kraći kulturni program za učenike.
  • PPT prezentacije o dječjim pravima.

Završna  svečanost  obilježavanja Međunarodnoga dana, kraći kulturni program za učenike, održan je u srijedu,  22.11. 2017. godine za vrijeme  prvog velikog odmora.

Naši školarci humanitarci svojim su ručicama izradili puno cvjetova i do jednoga  prodali svojim mještanima. U  humnitarne svrhe, Domu za nezbrinutu djecu, Nazorova 49 uplaćen je  prikupljeni novac u iznosu 2030 kn . Srce nam je kao kuća! Djeca su potrebitoj djeci, na najbolji mogući način, pokazala koliko im znače.

 

DAN DJETETA U ZNAKU HUMANITARNE AKCIJE

         Učenici Tara Polovina, Nina Gavranić, Enia Sučić, Matea Vujić, Sara Matković, Antonio Begić, Dominik Bakija, Jakov Nedić, Elli Honjek i Janica Kremenić Glavočić i ja Andrea Saganić, zajedno s učiteljicom Mirjanom Honjek Utmar dana 11.11.2017. godine  u deset sati okupili su se  kod lože u Cresu i prodavali su cvjetove.

U radionicama izradili smo cvjetiće od raznog materijala: vune, kutija od jaja, papira i gume koje smo taj dan prodavali mještanima grada Cresa i tako skupljali novac. Uključili smo zvučnik ,nalijepili smo plakat povodom humanitarne akcije i krenuli s prodajom. Podijelili smo se u skupine  i krenuli mještanima grada Cresa prodavati cvjetove. U mojoj skupini bile su :Tara, Sara, Matea i ja. Kada smo počele s prodajom, mislile smo kako ništa nećemo prodati ,ali što smo više hodale, to je više mještana kupovalo cvjetove. Jednom šetnjom oko grada zaradili smo više od sto kuna što je za nas bilo oduševljenje. Zapravo je bilo puno dobrodušnih ljudi koji su sa osmijehom na licu pomagali dječici bez skrbnika. Nakon dugotrajne šetnje gradom došli smo kod lože gdje nas je dočekala učiteljica. Svi cvjetovi,  koji su bili u raskošnoj, velikoj košari, rasprodali su se. Izbrojili smo novac i zbrojili tisuću osamsto osamdeset kuna. Svi smo se veoma obradovali. Odmah smo priupitali učiteljicu hoće li  biti još takvih akcija jer se svima svidjelo. Bio je odličan osjećaj znati da radiš dobro djelo.

 Zato se i ti priključi humanitarnim akcijama jer ćeš time pomoći onima koji nemaju najbliže ili onima koji nemaju potrebna materijalna sredstva!

                                                                                        ANDREA  SAGANIĆ, 6.a

 

IZRADA CVJETOVA ZA HUMANITARNU AKCIJU  (II.RADIONICA)

Desetak dobrovoljaca šestaša i  prvašice Klara i Vita u petak,  3. 11. u 18:00 sati sastali su se na šetalištu s razrednicom. Išli smo u prostorije  Društva „Naša djeca“. Izrađivali smo cvjetove od kartona i krep papira. Bili smo radoznali.

Kada smo došli,  pripremili smo se za rad. Profesorica Engleskog jezika Mirjana Honjek – Utmar naučila nas je kako se izrađuju cvjetovi. Neki su izrađivali dok su ih drugi bojali u razne boje. Kasnije smo ih lijepili vrućim ljepilom. Profesorica je neke čak i obojala zlatnim sprejom.

U 19:30 sati smo završili i krenuli čistiti nered koji smo napravili. Bilo ga je puno pa smo se požurili. Uzeli smo vreću i bacali ostatke kartona i papira. Pomeli smo i vratili  klupe na mjesto.

Svi smo bili sretni zbog napravljenih cvjetova jer smo se potrudili najviše što smo mogli. Izradili smo  cvjetove za humanitarnu akciju!

                                                                                                                                         Matea Vujić, 6.a

 

IZRADA CVJETOVA U "RUTI"

   Dana 28. 09. 2017. s našom razrednicom  posjetili smo Udrugu „Ruta“. To je udruga koja se bavi izradom proizvoda i suvenira od vune. Vuna je otočno bogatstvo od kojeg se mogu napraviti lijepi i korisni proizvodi.

Gospođa Vesna Jakić, voditeljica udruge, upoznala nas je s filcanjem vune te nam objasnila kojim se redoslijedom dolazi do gotovog proizvoda. Nakon par uvodnih riječi i sami smo krenuli u izradu vunenih cvjetova.  Pomoću vode i sapuna učvrstili smo vunu nakon čega smo je dobro ocijedili kako bismo je mogli pričvrstiti na stabljiku i oblikovati latice. Takvim postupkom došli smo do prekrasnih šarenih cvjetova.       Osim toga vidjeli smo i razne suvenire poput jastuka, torbica papuča i poznatog Macmalića, legendarnog creskog patuljka koji nosi i oznaku kvalitete“ Hrvatski otočni proizvod“. Gospođa Vesna nam je otkrila kako se sprema šivati haljinu od vune u kojoj će naša pjevačica Astrid Kuljanić održati svoj dugo očekivani koncert u New Yorku.

   Zahvalni i sretni što smo puno toga vidjeli , a i zadovoljni što smo nešto novo naučili, krenuli smo prema školi uz obećanje da ćemo sigurno još koji put posjetiti udrugu i radnju u kojoj sve odiše šarenim i prekrasnim kreativnim idejama.

                                                                                                                              Ema Vidović 6.a

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju