2016-12-21 10:46:23

Prometna učilica

Učenici 4.a i 4.b razreda su sudjelovali već treću godinu za redom u Prometnoj Učilici , a ove godine u  8. državnom natjecanju osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa.

Osim što na Prometnoj Učilici osnovnoškolci mogu igrati se, učiti i ponavljati znanje o prometnim propisima, jedan od razloga njenog sve češćeg korištenja je i veliko državno natjecanje osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa. Natjecanje se održava svake školske godine, od 2009., obično od početka listopada do kraja studenoga.

Natjecanje se provodi u sklopu preventivnog područja djelovanja Nacionalnog programa „Promjena ponašanja sudionika u prometu“, segment „Edukacija u području sigurnosti prometa“, s ciljem poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa i  smanjenje broja stradavanja djece u prometu. Cilj natjecanja  je podizanje razine  prometne kulture već od najranije dobi, počevši  kontinuiranim obrazovanjem djece zabavnim sadržajima primjerenim njihovom uzrastu.

Za natjecanje se potrebno prijaviti/registrirati na web stranicama Prometne Učilice.

Vrednuju se rezultati ispita koje zadaje Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske te sveukupnu aktivnost u Prometnoj Učilici, pregledavanje poučnih sadržaja i rezultati zadataka za vježbanje.

Učenik može svaku vježbu i poučni sadržaj pokretati koliko god puta želi. Učenik može rješavati sve vježbe na Prometnoj Učilici, ali u natjecanju mu se vrednuju samo vježbe za razred koji pohađa. 

Nastavne teme koje se boduju: Kretanje pješaka u prometu, Opasnosti od kretanja i igranja uz željezničku prugu, Djeca u javnom prijevozu i školskim autobusima

Ministarstvo unutarnjih poslova u natjecanju zadaje ukupno 10 ispita, od kojih se vrednuju samo 4 ispita s najboljim rezultatima. Za rješavanje ispita učenici na raspolaganju ukupno imaju 15 minuta (900 sekundi).

Nagrade osvajaju učenici i to za osvojeno prvo do petog mjesta po razredu (uzrastu) osnovne škole, najuspješniji razred u Republici Hrvatskoj i njegov voditelj te tri najuspješnije škole. Ukupno će biti dodijeljeno 44 nagrade.

Svi učenici četvrtog razreda su sudjelovali u rješavanju vježbi i ispita Prometne Učilice i  postigli visoke rezultate, a tim putem su i puno naučili o prometu i kretanju pješaka u prometu.

Elli Honjek je osvojila 4.mjesto u Republici Hrvatskoj.


Osnovna škola Frane Petrića Cres