preskoči na sadržaj

Osnovna škola Frane Petrića Cres

Login
Tražilica
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Kalendar

Raspored školskog zvona

1.sat: 08:00-08:45
2.sat: 08:50-09:35
3.sat: 09:55-10:40
4.sat: 11:00-11:45
5.sat: 11:50-12:35
6.sat: 12:40-13:25

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 7. 2015.

Ukupno: 48681

Webmaster: Mateja Jurjako, prof.

CARNet

skole.hr

eLektire

aai

mzos

azoo

Cres

"Forsiraj sam sebe i bit ćeš iznenađen što sve možeš postići!"

Naša škola ekoškola

Na prijedlog ravnatelja, a odlukom Učiteljskog vijeća od ove školske godine 2015./2016. Osnovna škola Frane Petrića se prijavila za stjecanje statusa međunarodne ekoškole.

Udruga Lijepa naša glavni je koordinator ekoškola u Republici Hrvatskoj te smo se prijavli za stjecanje statusa i krenuli s radom.

Naša škola, smještena na otoku u prirodnom okruženju već dugi niz godina njeguje ekološki stil života i rada, stoga prijavom za stjecanje statusa ekoškole želimo službeno biti dio ekološke priče naše domovine.

Priloženi dokumenti:
eko program 2016.-2017..docx

O EKOŠKOLI

Što su međunarodne ekoškole?

Međunarodne Ekoškole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih odgojno-obrazovnih ustanova (osnovne i srednje škole, dječji vrtići i učenički domovi, škole za djecu s posebnim potrebama i fakulteti). Nacionalni koordinator Ekoškola u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša.

Što je cilj programa?

Ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika Ekoškole.

Što je zadaća programa?

Odgojiti mlade generacije osjetljivima na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

Članovi eko-odbora i njihova zaduženja


Ravnatelj Josip Pope – kontakt s javnošću i uključivanje medija, suradnja s vanjskim suradnicima, lokalnom upravom, roditeljima.

Školski koordinatori:

Ana Boca-Velčić – koordinatorica Ekoprojekta, očuvanja voćnjaka i cvijetnjaka, voditeljica ekoradionica, voditeljica Plave čistke.
Željka Matovinović – koordinatorica Ekoprojekta, urednica Ekodnevnika škole, suradnja s roditeljima, voditeljica Plave čistke..


Glasnogovornici škole:

Josip Pope, ravnatelj
Željka Matovinović, pedagoginja
Ana Pelčić, knjižničarka


Koordinatori projekata: 

Marijela Nedić - koordinatorica ekopatrola
Mirjana Ušljebrka - koordinatorica ekoradionica
Ozrenka Mašić - voditeljica Zelene čistke
Dubravka Buničić - koordinatorica estetskog uređenja


Učeničko Eko-vijeće:

1.a Patrik Dević
2.a  Ivana Kučić
3.a  Jadran Kremenić Glavočić
4.a  Elli Honjek
4.b Jelena Kučić

5.a  Vanesse Sadikaj
6.a  Katarina Kučić
6.b  Antonia Kurajić
7.a  Petra Salković
8.a  Iva Cvijetić
8.b  Jakov Farkaš Tomljenović


Predstavnica roditelja:

Kristina Tomljenović Farkaš- informiranje i koordiniranje roditeljskih akcija


Tehničko i administrativno osoblje:

Anton Fučić, domar - zadužen za uređenje okoliša i interijera škole
Nada Keršić, spremačica – zadužena za uređenje okoliša i interijera škole
Marica Kučić, kuharica - zadužena za brigu o hrani i razvrstavanje bio otpada
Vesna Mužić, tajnica -  pohrana Ekodnevnika


Kumovi škole:

Grad Cres
Cresanka d.o.o.
Turistička zajednica Grada Cres
Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. Cres-Lošinj

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projektni ekodan 2017./2018.
Autor: Željka Matovinović, 30. 10. 2017.

Ponosni na status ekoškole i članstvo u velikoj obitelji međunarodnih ekoškola radimo i živimo ekološki. Poučavajući učenike o važnosti očuvanja našeg otoka, ali i važnosti „ekološkog življenja“ svi živimo tu priču.


Nastavljajući ekološke aktivnosti i u ovoj školskoj godini, pored ostalih aktivnosti, organizirali smo projektni ekodan.

Ovogodišni projektni ekodan, treći po redu, bio je u četvrtak, 26. listopada 2017. godine.Tema dana je Maslina.

U provedbi su sudjelovali učenici, učitelji, stručni suradnici, ravnatelj i tehničko osoblje škole, ali i vanjski suradnici: dr. sc. Ugo Toić, gospodin Marko Ferlora i gospođa Danijela Ferlora, obitelj Bravdica. 

Ideja projekta je da kroz različite pristupe upoznamo ovogodišnju projektnu temu i povežemo ju sa sadržajima svih nastavnih predmeta.

U jutarnjim satima održane su radionice sa skupinama učenika po pripremljenim temama. Poslijepodne, na svečanosti, održana su uz prigodni program predstavljanja rada.

Osmišljeno je i provedeno petnaest projekata.

Ovogodišnji projektni ekodan povezali smo s Danom zahvalnosti za plodove zemlje. Umjesto pečenja i blagovanja krušnih proizvoda, ove godine organizirali smo humanitarnu akciju sakupljanja potrepština za socijalnu samoposlugu Kruh sv. Elizabete u Rijeci. Prikupljeno je preko 30 kutija raznih potrepština. Prikupljanje su proveli učenici skupine Solidarnost- srce u akciji.

Učenici razredne nastave obišli su creske maslinike, upoznali stablo masline, njen plod i vidjeli berbu te viđeno izrazili likovnim uratcima koji su izloženi u holu škole.

Maslina je (ne)obrana naslov je projekta u sklopu kojega su učenici i učitelji odslušali predavanje gospodina Uga Toića o maslinama i maslinarstvu. Naučilo se o vrstama maslina, podrijetlu biljke, berbi i obradi.  Projekt se nastavio odlaskom u prirodu i fotografiranjem maslina i maslinika, a potom proučavanjem teme masline i maslinarstva u literaturi i na internetu. Od sakupljenog materijala pripremljena je izložba koja je postavljena u holu škole.

U radionici koju je vodio gospodin Marko Ferlora, učenici su naučili posaditi maslinu. Posađena su četiri nova stabla, tako su nakon teorijskog znanja o maslinama učenici stekli i praktično. Uz nadzor stručnjaka krenuli su u berbu maslina u školskom masliniku, a ubrano odnijeli u uljaru na preradu. Ovoj aktivnosti je prethodila radionica izrade grančica od maslinovog lišća, a vodila ju je gospođa Danijela Ferlora.

Projektom Maslina u znanosti učenike se naučilo osnovne biološke pojmove vezane uz maslinu, proučavao se sastav i gustoća maslinovog ulja. Izvedeni su pokusi kojima je mjeren obujam i volumen masline. Izrađen je plakat.

U okviru predmeta Geografija, skupina učenika proučavala je rasprostranjenost biljke masline po kontinentima, istražilo se podrijetlo masline te je izrađen plakat koji je izložen.

Razrednica Posebnog razrednog odjela zajedno s učenicom zanimljivosti vezane uz maslinarstvo i masline otkrivala je na internetu, kao i pretraživanjem sadržaja u gradskoj i školskoj knjižnici.  Podatci su  prezentirani na plakatu te kroz video prikaz u kojem je učenica interpretirala prikupljene zanimljivosti. 

Učenici Glazbenog odjela napravili su obradu pjesme Povida mi stara ulika, a pjevački zbor škole uvježbao je skladbu Svijet, svijet uz instrumentalnu pratnju učenika.

Maslinu u književnosti proučavala je skupina učenika te su izradili plakat i uprizorili Mit o stvaranju masline, dok je Dramska skupina pripremila igrokaz Mudre masline. Članovi Filmske grupe snimili su kratki igrani film Maslina.

Radionica degustacije maslinovog ulja pokazala se kao jako zabavna, a to smo vidjeli u snimci koja je prikazana na priredbi.

Učenici su posjetili obitelj Bravdica koji su ih naučili kako se obrađuje maslinovo drvo i izrađuju uporabni predmeti.

U sklopu nastave Likovne kulture učenici su slikali maslinu, a najuspješniji radovi su izloženi u izložbenom prostoru gornjeg kata škole.

Rezultati cjelokupnog rada prezentirani su široj javnosti u poslijepodnevnim satima kroz izložbe, projekcije filmova i kulturno umjetnički program.

Na kraju ovog školskog ekološkog dana zasluženo su se svi prisutni okrijepili ovčjim sirom u maslinovom ulju, maslinama, kruhom od maslinova ulja, čajem od maslinovog lišća i čajem od mediteranskog bilja.

Više slika pogledajte u Galeriji.

O projektnom danu možete pogledati i film.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju