preskoči na sadržaj

Osnovna škola Frane Petrića Cres

Login
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Kalendar

Raspored školskog zvona

1.sat: 08:00-08:45
2.sat: 08:50-09:35
3.sat: 09:55-10:40
4.sat: 11:00-11:45
5.sat: 11:50-12:35
6.sat: 12:40-13:25

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 7. 2015.

Ukupno: 56417

Webmaster: Mateja Jurjako, prof.

CARNet

skole.hr

eLektire

aai

mzos

azoo

Cres

"Forsiraj sam sebe i bit ćeš iznenađen što sve možeš postići!"

Dobrodošli na web stranice Osnovne škole Frane Petrića!

Dragi posjetitelji, na stranicama naše škole možete redovito pratiti novosti, događanja i obavijesti. Sigurni smo da ćete kroz naše aktivnosti mnogo toga i naučiti!

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projektni ekodan 2017./2018.
Autor: Željka Matovinović, 30. 10. 2017.

Ponosni na status ekoškole i članstvo u velikoj obitelji međunarodnih ekoškola radimo i živimo ekološki. Poučavajući učenike o važnosti očuvanja našeg otoka, ali i važnosti „ekološkog življenja“ svi živimo tu priču.


Nastavljajući ekološke aktivnosti i u ovoj školskoj godini, pored ostalih aktivnosti, organizirali smo projektni ekodan.

Ovogodišni projektni ekodan, treći po redu, bio je u četvrtak, 26. listopada 2017. godine.Tema dana je Maslina.

U provedbi su sudjelovali učenici, učitelji, stručni suradnici, ravnatelj i tehničko osoblje škole, ali i vanjski suradnici: dr. sc. Ugo Toić, gospodin Marko Ferlora i gospođa Danijela Ferlora, obitelj Bravdica. 

Ideja projekta je da kroz različite pristupe upoznamo ovogodišnju projektnu temu i povežemo ju sa sadržajima svih nastavnih predmeta.

U jutarnjim satima održane su radionice sa skupinama učenika po pripremljenim temama. Poslijepodne, na svečanosti, održana su uz prigodni program predstavljanja rada.

Osmišljeno je i provedeno petnaest projekata.

Ovogodišnji projektni ekodan povezali smo s Danom zahvalnosti za plodove zemlje. Umjesto pečenja i blagovanja krušnih proizvoda, ove godine organizirali smo humanitarnu akciju sakupljanja potrepština za socijalnu samoposlugu Kruh sv. Elizabete u Rijeci. Prikupljeno je preko 30 kutija raznih potrepština. Prikupljanje su proveli učenici skupine Solidarnost- srce u akciji.

Učenici razredne nastave obišli su creske maslinike, upoznali stablo masline, njen plod i vidjeli berbu te viđeno izrazili likovnim uratcima koji su izloženi u holu škole.

Maslina je (ne)obrana naslov je projekta u sklopu kojega su učenici i učitelji odslušali predavanje gospodina Uga Toića o maslinama i maslinarstvu. Naučilo se o vrstama maslina, podrijetlu biljke, berbi i obradi.  Projekt se nastavio odlaskom u prirodu i fotografiranjem maslina i maslinika, a potom proučavanjem teme masline i maslinarstva u literaturi i na internetu. Od sakupljenog materijala pripremljena je izložba koja je postavljena u holu škole.

U radionici koju je vodio gospodin Marko Ferlora, učenici su naučili posaditi maslinu. Posađena su četiri nova stabla, tako su nakon teorijskog znanja o maslinama učenici stekli i praktično. Uz nadzor stručnjaka krenuli su u berbu maslina u školskom masliniku, a ubrano odnijeli u uljaru na preradu. Ovoj aktivnosti je prethodila radionica izrade grančica od maslinovog lišća, a vodila ju je gospođa Danijela Ferlora.

Projektom Maslina u znanosti učenike se naučilo osnovne biološke pojmove vezane uz maslinu, proučavao se sastav i gustoća maslinovog ulja. Izvedeni su pokusi kojima je mjeren obujam i volumen masline. Izrađen je plakat.

U okviru predmeta Geografija, skupina učenika proučavala je rasprostranjenost biljke masline po kontinentima, istražilo se podrijetlo masline te je izrađen plakat koji je izložen.

Razrednica Posebnog razrednog odjela zajedno s učenicom zanimljivosti vezane uz maslinarstvo i masline otkrivala je na internetu, kao i pretraživanjem sadržaja u gradskoj i školskoj knjižnici.  Podatci su  prezentirani na plakatu te kroz video prikaz u kojem je učenica interpretirala prikupljene zanimljivosti. 

Učenici Glazbenog odjela napravili su obradu pjesme Povida mi stara ulika, a pjevački zbor škole uvježbao je skladbu Svijet, svijet uz instrumentalnu pratnju učenika.

Maslinu u književnosti proučavala je skupina učenika te su izradili plakat i uprizorili Mit o stvaranju masline, dok je Dramska skupina pripremila igrokaz Mudre masline. Članovi Filmske grupe snimili su kratki igrani film Maslina.

Radionica degustacije maslinovog ulja pokazala se kao jako zabavna, a to smo vidjeli u snimci koja je prikazana na priredbi.

Učenici su posjetili obitelj Bravdica koji su ih naučili kako se obrađuje maslinovo drvo i izrađuju uporabni predmeti.

U sklopu nastave Likovne kulture učenici su slikali maslinu, a najuspješniji radovi su izloženi u izložbenom prostoru gornjeg kata škole.

Rezultati cjelokupnog rada prezentirani su široj javnosti u poslijepodnevnim satima kroz izložbe, projekcije filmova i kulturno umjetnički program.

Na kraju ovog školskog ekološkog dana zasluženo su se svi prisutni okrijepili ovčjim sirom u maslinovom ulju, maslinama, kruhom od maslinova ulja, čajem od maslinovog lišća i čajem od mediteranskog bilja.

Više slika pogledajte u Galeriji.

O projektnom danu možete pogledati i film.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju